via_design (via_design) wrote,
via_design
via_design

Vágó Szilvia porcelántervező iparművész előadása a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskolában

2014. március 20-án Vágó Szilvia porcelántervező iparművész a Via Linea kiállítás kísérő rendezvényeként vetítéssel egybekötött előadást tartott a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola könyvtárában. Az előadás során a tervező a TactiLane kollekciót, valamint annak tervezési folyamatát mutatta be és párhuzamot hozott az élet különböző területeivel.

A TactiLane kollekció olyan – vakok számára tervezett – organikus, interaktivitást kínáló, tenyérben vagy két kézben forgatva megismerhető, felfedezhető tárgyak csoportja, melyeken meghatározott vonalrendszer vezeti körbe a kezet. A sima porcelánfelület tapintását homokfúvással kialakított, eltérő magasságú-mélységű, mázas-mázatlan felületek bontják meg, ezek szolgálnak a taktilis séta útvonalául.


szilvia_vago_tactilane_1

A kollekció példáján keresztül a tervező a tárgytervezés alapvető szempontjairól beszélt: a koncepció és célcsoport fogalmáról, tájékozódás és anyaggyűjtés menetéről, az inspirációk (természeti és történeti előképek) felhasználásáról, kísérletek készítéséről, variációk és sokoldalúság fontosságáról, a visszacsatolás fontosságáról (célcsoport véleményének gyűjtéséről), valamint az elkészült tárgycsoport - vagyis termék - utóéletéről. A kivitelezési folyamat lépéseit a fotódokumentációnak köszönhetően a nem kerámia szakos tanulók is megismerhették.

A tárgytervezés szempontjain túl a tervező társadalmi szempontokra, azok figyelembevételének fontosságára hívta fel a figyelmet a diákság nyelvén. A téma apropójából külön kitért a nem látók speciális igényeire, ugyanakkor azonosságára is, valamint gondolatébresztőként általános értelemben vett emberi értékeket is kiemelt.

Lezárásként a célok megfogalmazását és a kitűzött célok elérését szolgáló szorgalmas munkát helyezte előtérbe a tervező, így a későbbiekben a nem tervezéssel vagy alkotással foglalkozó tanulók is vihettek magukkal Útravalóul gondolatokat.

Az iskola galériájában rendezett önálló kiállításon Vágó Szilvia a TactiLane kollekción kívül több porcelán, kőcserép és fa alapanyagú alkotását is bemutatta.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments