Via porcelánok Alessi termékek között a Palmetta Design budapesti galériájában

A formatervezés iránt fogékony vásárlók minden bizonnyal örömmel térnek be a Palmetta Design budapesti galériájába, ahol klasszikus márkák és hazai tervezők termékei egyaránt megvásárolhatók. A galéria vezetőinek, Regős Annának és Regős Istvánnak kifejezett szándéka, hogy a külfödi termékek (mint az Alessi és az Iittala) mellett a hazai tervezők termékei is színteret kapjanak. Ezáltal kívánják bemutatni azt is, hogy a magyar tervezők ugyanúgy megállják helyüket nemzetközi szinten is és jó minőségű termékekkel állnak elő. Így kerültem én is kiválasztásra, így gazdagítják a bolt kínálatát a Lime snack- és kávés készlet elemei.


via_in_palmetta_1_sm


A letisztult formavilágú Lime snack- és kávés készletet azzal a szándékkal terveztem meg, hogy elemei egyaránt illeszkedjenek a korszerű otthoni és irodai környezetbe. A szett mokkás csészéből, cappuccino csészéből, bögréből, tejkiöntőből, cukortartóból, tálcából és két méretű tálkából áll. A darabok kompatibilisek egymással, így az egyéni igényeket és fogyasztási szokásokat figyelembe véve mindenki összeállíthatja a maga készletét.

A tárgyakat Limoges-i porcelánból, fehér és színes változatban, kézzel készítem. A legelső darabokat a Hollóházi Porcelángyárban kiviteleztem, majd a készlet a németországi Westerwald Keramikmuseumban és Budapesten a Lakástrend kiállítás hazai tervezőket felvonultató MadeinHungary tárlatán is bemutatásra került. Az elemek formatervezési mintaoltalom alatt állnak.


via_in_palmetta_2_sm


Aki pedig a kávézás teljes élményét a design színeiben szeretné megélni, az kávéfőzőt is talál a Palmettában - a Via csészék és bögrék jól illenek az Alessi kotyogókhoz.

A
budapesti Palmetta a 11. kerületben, a Bartók Béla út 30. alatt található. A galéria és bolt hétfőtől péntekig 11-19 óra között, szombaton 11-14 óra között tart nyitva.

Február 28-ig látogatható az idei Mesterek és tanítványok kiállítás

Megnyílt a 12. Mesterek és tanítványok kiállítás, a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola tanulóinak és tanárainak közös tárlata a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A kiállítás nem ismeretlen számomra: ötödik alkalommal van lehetőségem itt szerepelni. Az első években még az iskola diákjaként, majd pályakezdő tervezőként, most pedig az intézményben kerámiaműves szakot oktató szaktanárként jelent meg alkotásom a kiállított művek között.vago_szilvia_petallion_medal_kollekcio_1xsm


Az idei tárlaton bemutatott alkotásom a Petallion medál kollekció, amely szerepelt a Magyar Formatervezési Díj 2012-es tárlatán, és amelyről korábbi bejegyzésemben lehet többet megtudni.

A Mesterek és tanítványok megnyitó rendezvényén köszöntőt mondott Búzás Kálmám főtanácsos és Dr Horvát Csaba Lajos általános- és művészeti igazgatóhelyettes. A tárlatot Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg. A rendezésben Dorka Noémi és Gassama-Szabó Bernadett működött közre.Mesterek és tanítványok kiállítás


A kiállításon részt vevő tanárok és diákok szakmai tevékenységének megismerése mellett a látogató átfogó képet kaphat az iskola szakmai profiljáról, hiszen az alkotások által minden szakma és a művészeti tantárgy megjelenik.


fanni-laura


Izgalmas találkozásban lehet része annak az érdeklődőnek is, aki kedveli az eltérő alapanyagokból készülő alkotásokat. A kiállításon fa, vas, bronz, kerámia, porcelán, gipsz, üveg munkák mellett olajfestmények, grafikák, számítógépes tervek, papírplasztikák egyaránt megtalálhatóak. A szemfüles látogató pedig még a "hely szellemét" is felfedezheti Mariona Andres-Vildamos vendégdiák munkájában! :)


A


A kiállítás 2014. február 28-ig látogatható. Megtekintése ajánlott minden műkedvelőnek, kollégának és - természetesen - az iskola iránt érdeklődő, oda felvételizni vágyó fiataloknak.


Mesterek és tanítványok 2014

Jakó Géza-Valli Eller, avagy az észtországi figurális plasztika nyomában…

…ahol mi jártunk a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola kollégái a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium tanáraival közösen 2013 szeptemberében. A Jaschikból Dr. Horvát Csaba Lajos művészeti igazgató, Páll Magdus projektkoordinátor és magam, Vágó Szilvia, a kerámiaműves szak művésztanára vettünk részt a Leonardo Da Vinci tanulmányúton. A Kisképző részéről Szűcs Tibor igazgató, valamint Győri Anita és Haber Szilvia keramikus művésztanárok tartoztak csoportunkba.

IMG_0052IMG_0068

Szűk kis köves utcák, apró házak, fa- és kovácsoltvas épületdíszek, temérdek csóka, tenger és sirályok. Már amikor a komppal a hátunk mögött hagytuk a szárazföldet, akkor lehetett sejteni, hogy egy másféle világ felé közeledünk. Ahogy a többiek mondták: „le kell lassulni ehhez a helyhez” – ami érzés számomra a nyugalmat jelentette.

Ebben a közegben működik az a korszerű iskola-komplexum, amit Ametikoolnak hívnak, s ami egyhetes tanulmányutunk terephelye volt Észtország legnagyobb, Saaremaa nevű szigetének fővárosában, Kuressaaréban.


              IMG_0088IMG_0220_sm


A Kuressaare Ametikool több helyszínen, rengeteg eltérő szakkal működik. Bebarangoltuk minden műhelyét, így számos érdekes munkafolyamattal találkozhattunk a szövéstől a multimédián át a hajóépítésig. Számunkra természetesen a kerámiaműhely jelentette a központot.

Az Ametikool kerámiaműhelye alaposan és korszerűen felszerelt, az egyetlen meglepő tényező volt számomra, hogy minden tevékenység egy légtérben zajlik, az egyes munkafolyamatokat nem különítik el különböző helyiségekbe. De a rendelkezésre álló kis helyet okosan és praktikusan osztották fel, és a műhely a keramikus képzés minden eszközét tartalmazza: elektromos korongokat és kemencéket, mázazófülkét, szárítókabint, masszagyúró-, és masszakeverő gépet, lapnyújtó gépet, gipszesztergát, asztalokat és kéziszerszámokat. Jó színhelye lesz diákcseréinknek! :)


IMG_0235


A szakmai oktatáson belül az építészeti kerámia kivételével minden területet érintenek, amiken mi is dolgozunk itthon. A kerámia szak vezetője a kedves Maila Juns-Veldre, aki ugyanolyan barátságosan és közvetlenül bánt velünk, mint tanítványaival és tanárával is.


IMG_0078


Maila nem csupán az iskolában töltött velünk időt. Meghívott bennünket a kuressare-i várnál, egy barlangpincében kialakított műhelyébe. A stúdió különlegessége a benne üzemelő fatüzes kemence, ami a kerámiaégetés hagyományos módját képviseli. A szűk kis pincetér egy jó részét elfoglalja a kemence, a kémény a mennyezet boltívén át van kivezetve. Hangulatos lehet a helyiség a kemence működése közben is – akár Maila egymaga, akár éppen tanítványaival éget.


IMG_0066


Ezen a helyszínen a keramikus szakma képviselője megfelelő színteret kap munkásságának bemutatására és népszerűsítésére: összefonódik a város életével és turisztikai forgalmával. Észtországban a kerámiaművészet és turizmus összefonódására több hasonló jó példát láttam. Ilyen még a tallinni Asuur kerámia stúdió, melynek tagja Urmas Puhkan, az Észt Művészeti Akadémia Kerámia Tanszékének vezetője, valamint a későbbiekben említett Sergei Isupov felesége, Kadri Pärnamets is.

Nem csak a turizmus, maga a természet is összefonódik a vidéki élettel Észtországban (is).  Juns-Veldre korábbi tanítványa, a fiatal Riisto Ränk kerámiaműhelyénél fenyőfára illesztett mókusetetőt, körmöt élesítő macskát és a kertben otthonosan járkáló aranyos kis malackát is láthattuk.


IMG_0108


Muhu tenyérnyi szigetén, amit szüntelenül keresztülfúj a tengeri szél, szintén a külvilágtól elszabadultan, a természet kellős közepén lehet alkotni. Maila tanárának, Marget Tafel keramikusnak és építész férjének stúdiójában, a Jüri-Jaani Talustudioban töltöttük el itt egy délutánt. Ez a helyszín sem csupán az egyéni alkotás színtere: a stúdió turisztikai látványosságként és csoportos szellemi alkotóműhelyként egyaránt üzemel.


szilvi1_smIMG_0157
                                            Fotó: Haber Szilvia

Ezt követően Maila elvitt bennünket még a világ végére is…, de aztán csak visszajutottunk Tallinnba, a fővárosba…


IMG_0027IMG_0175


Valahányszor Tallinnban járok, különös hangulatba ejt az óváros meseszerű épületeivel, jellegzetes épületszobraival, azzal a megannyi kis részlettel, amikkel nem lehet betelni, és amik között újra és újra találok felfedezni valót. Az óvárostól távolodva a tenger közelsége, a városra jellemző faházak visznek előre látványról látványra, élményről élményre.

IMG_0032


Most a fővárosban kevesebb időt töltöttünk el és utazásunk nem térben, inkább időben valósult meg. Az Iparművészeti Múzeum Käsikäes ('Kéz a kézben') című összefoglaló kerámia kiállítása a kezdetektől mutatja be az Észt Művészeti Akadémia Kerámia Tanszékének néhai és jelenlegi tanárainak és tanítványainak munkásságát, a közöttük levő összefüggéseket. Az alkotók közt pályázatunk névadóit is megtaláltuk természetesen. Időutazásunk kalauza Kersti Laanmaa, a tanszék egyik tanára, a kiállítás társszervezője volt.IMG_0031


A két ország közötti szakmai – kerámia vonatkozású – együttműködés egyébként hosszú múltra tekint vissza: az észt kerámiaoktatás megalapítója a magyar származású Jakó Géza, akinek domborműve ma is a tallinni Iparművészeti Múzeumban áll. A tapasztalatcserék lehetőségének keresése azóta is folyamatos és kétoldalú. Az észt kollégákkal való együttműködésben nekem is volt már személyes tapasztalatom, ami egy korábbi bejegyzésemben olvasható.


IMG_0173


A tallinni Akadémia másik tanárával, Karin Kalmannal is találkoztunk ezen az úton. Az Ő jóvoltából járhattunk körbe az Akadémia Kerámia Tanszékét, tekinthettük meg a műhelyeket, termeket, égetőteret és labort – időutazásunk után így értünk vissza a jelenbe.


IMG_0035


Szintén a jelenhez köthető az orosz származású (ma az USA-ban élő és alkotó), Észt Művészeti Akadémián diplomázó Sergei Isupov kiállítása is, amit a Hop Galériában láttunk. Munkái mellett nem lehet vélemény nélkül elmenni, tagadhatatlanul erős benyomást keltenek figurái.

Visszagondolva, ennyi idő elteltével is nyugtázhatom, hogy a tanulmányút nem csupán szakmailag jelentett töltődést. Az új tájak, melyeken keresztülhaladunk, a személyek, akikkel megismerkedhetünk, az élmények, melyeket átélhetünk, sok-sok olyan benyomást keltenek bennünk, amiknek köszönhetően mindig egy kicsit más ember tér haza, mint aki elindult itthonról. Így van ez gyakorlatilag minden utazás után.
Milyen jó foglalkozás, amivel ennyit lehet vándorolni!
:)


IMG_0180Minden résztvevő nevében köszönöm a Leonardo Da Vinci program bírálóbizottságának pályázatunk támogatását, az Ametikool vezetőségének és munkatársainak – elsősorban Maila Juns-Veldrének – pedig a szívélyes fogadtatást!

Logo_Leonardo                                  ametikool

A szabadság élvezete - kiállítás a Szalézi rendházban


kezzelfoghato_head

A Kézzelfogható Alapítvány rendezésében megnyitásra kerül
„A szabadság élvezete”
című kiállítás, melynek megnyitójára szeretettel meghívjuk 
Önt és barátait 2013. szeptember 13-án 18 órai kezdettel az
Óbudai Szalézi Rendházba.A kiállítást megnyitja:
Vágó Szilvia
kerámia- és porcelántervező iparművész

Előadók:
Lakatos Mirella, Boross Szilvia, Flamich Mária,Hoffmann Rita,
Szombati Panni


A kiállítás megtekinthető szeptember 13-tól szeptember 22-ig
Óbudai Szalézi Rendházban
1032 Budapest, Bécsi út 175.
Tel: 368 6027P1130778_2721_1_sm
                                 Fotó: Ágoston István

 

Design+ a MaxCityben – Kortárs magyar tervezők a Desidea Stúdió bemutatótermében

2013. május 10-12 között harmadik alkalommal rendezik meg a Design+ kiállítás és vásárt a törökbálinti MaxCity-ben. Az egyedei bútorok tervezésével és – többek között – az Il Loft olasz cég bútorainak forgalmazásával foglalkozó Desidea Stúdió bemutatótermében kortárs magyar iparművészek, tervezők termékei is megjelennek.

Design+ Max-City, Desidea Stúdió, 2013
Fotó: Pozsonyi-Izsó Andrea

A Desidea Stúdió vezetője, Pozsonyi József által tervezett méhsejt falon Balla Achilles Benjamin, Dora Judit, Görömbei Luca, Lantos Tímea, Lublóy Zoltán, Strohner Márton, Sütő Erika, Varga Dóra és Vágó Szilvia alkotásai találhatóak és vásárolhatóak meg.

A Via porcelánok közül a Coffee-crow kávés készlet elemei, az Aplysia jobb- és balkezes ivóedény,  szószos- és magvas kínálótálak, valamint a hollóházi porcelánból készült Snack- és kávés készlet bögréi és tálai várják vevőiket.

A helyszínen megjelenő különlegesség a bemutatóteremben üzemelő Dimension uPrint plus 3D nyomtató, mely a cég egy új szerzeménye. A gép – ami jelenleg ritkaság számba megy a hazai tervezőstúdiók gépparkjában – nem csupán a Design+ rendezvény hétvégéjén áll a szakemberek és kíváncsiskodók rendelkezésére. A 3D nyomtató a jövőben is segíti majd a Desidea Stúdió tervezőinek munkáját és lehetőséget nyújt az együttműködésre minden olyan partner számára, akinek munkája során precízen kivitelezett 3D modellekre és tárgyakra van szüksége.

Lezajlott a Szépművészeti Múzeum "Kézzelfogható Művészet Mindenkinek" konferenciája

2013. május 3-án lezajlott a Kézzelfogható Művészet Mindenkinek kiállításhoz kötődő konferencia a Szépművészeti Múzeumban, melyet az Európai Esélyegyenlőségi Naphoz kapcsolódva a Kézzelfogható Alapítvány szervezett. A programokon kiállítóként és előadóként is szerepelve magam is kíváncsian vártam az előadásokat, melyekből egy ízelítőt állítottam itt össze.

Első előadóként Dr. Csocsán Emmy, a dortmundi Műszaki Egyetem Rehabilitációs Tudományok Karának professzorasszonya Párbeszéd a művészetek segítségével címmel beszélt szakmai tapasztalatairól. Többek között említette a nem látók és aliglátók rajzoktatásának módját és fontosságát, térbeli alakzatok kitapintható, kétdimenziós leképezését, a "tapintva látás" elsajátításának rávezetési technikáját. Kivetítette és szóban is körülírta Esref Armagan vak festő és Dobos Sándor látássérült fotóművész néhány alkotását.


Kézzelfogható Művészet Mindenkinek, Szépművészeti Múzeum, 2013
Fotó: Ágoston István

Másodikként beszélhettem a TactiLane – porcelán tulajdonságait felhasználó, tapintásra összpontosító – kollekcióról, melyet a 2011. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj keretén belül, a Kézzelfogható Alapítvány és több nem látó személy közreműködésével hoztam létre. Elmeséltem a kollekció koncepcióját (a tárgyak felületén kialakított ösvények tévesztés nélküli bebarangolása a feladat és a cél), valamint megosztottam keletkezésének és kivitelezésének körülményeit, módszereit, a látó - nem látó párbeszéd iparművész szemmel történő megközelítését. A teljes anyag megtalálható egy korábbi blogbejegyzésben, a háttéranyagként szolgáló kutatással együtt.

Ezt követően adott elő Prónay Bea Milyen akadályokba ütközik az egyenlő esélyű hozzáférés? címmel. Előadásában az akadálymentesítési igények sokféleségét és az ebből fakadó nehézségeket említette, valamint pozitív hazai példákat emelt ki. Pandula András nyomán utalt arra is, hogy az igazi akadálymentesítés az akadálymentesítés elkerülése, vagyis mindenki számára hozzáférhető és használható terek, valamint tárgyak tervezése a cél.

Hazai példák tekintetében kiemelkedő a Szépművészeti Múzeum tevékenysége, mellyel kapcsolatban Dr. Bartos Zoltán, a Múzeum múzeumpedagógiai főosztályának főosztályvezetője osztotta meg tapasztalatait Egy kiállítás tervezése tapintható formában címmel. Előadásában említette a Múzeum által eddig rendezett tapintható tárlatokat: A fáraók után, 2005; Sigismundus – Rex et Imperator, 2006; ...és akkor megérkeztek az inkák, 2007; Reneszánsz a fáraók Egyiptomában, 2008; A Mediciek fénykora, 2008. Dr. Bartos Zoltán  bemutatta továbbá  a tárlatokon használt installációs elemeket, melyek a nem látók tájékozódását, a kiállítások önálló látogatását segítette elő. Tapasztalata szerint egy tapintható kiállítás látók és nem látók találkozási színtereként az érzékenyítés eszköze is lehet - hasonlóképpen, ahogyan a jelenlegi Kézzelfogható Művészet Mindenkinek kiállítás is.

Dr. Cecile Ranise, a szentendrei Skanzen akadálymentesítésében és a budapesti Ludwig Múzeum tapintható tárlatának létrehozásában is közreműködő, francia származású akadálymentesítés szakértő Akadálymentesítés a múzeumokban címmel azt írta körül, mit értünk, mit kell értenünk akadálymentesített múzeum alatt. Ennek megfelelően Dr. Cecile Ranise előadásában elmondta, hogyan lehet megkönnyíteni a múzeum megközelítését – beleértve a múzeum környezetében lévő tömegközlekedést is –, az épületben való közlekedést és belső tájékozódást, a szolgáltatásokhoz és információhoz való korlátlan hozzáférést. Külön érintette a kiállításokat és programokat, melyek akadálymentesített látogatásához – a tér megfelelő kialakításán túl – hangsúlyozottan hozzátartozik a személyzet megfelelő felkészítése a fogyatékkal élők fogadására és vezetésére.

Pandula András építészmérnök Az épített környezet akadálymentesítése című előadásában az akadálymentesítés helyett az úgynevezett egyetemes tervezést állította középpontba. Ezek szerint a vakok és gyengénlátók számára kialakított terek és tárgyak – amennyiben megfelelnek a fogyatékkal élők igényeinek – meg fognak felelni a látóknak is. Pandula kiemelten foglalkozott a vakok közlekedését, tájékozódását segítő vezetősávokkal, melyek közül számos jó és rossz példát vetített és elemzett.

Ezt követően Bonecz Ervin 90 decibel címmel az azonos elnevezésű projektről beszélt. A projekt középpontjába – társaival egyetemben – a színházak akadálymentesítését helyezte. Céljuk színházi előadások és filmek elérhetővé tétele látás- és hallássérült emberek számára, látássérülteknek narrált, hallássérülteknek jelelt változatban. Az ügy érdekében – brit gyakorlatra alapozva – külön színházi jelnyelvi tolmácsképzést indítottak. Közreműködésükkel egyes helyszíneken már most is megtekinthetőek előadások. További céljuk látássérültek számára narrált tárlatvezetések tartása múzeumi kiállításokon.

A programsorozat záró előadását Kroll Zsuzsa tartotta, aki nem látó személyként osztotta meg tapasztalatait a vizualitás megéléséről A kézen fogott pillanat címmel. Elmesélte, hogyan találkozik egy vak ember a művészettel, hogyan éli azt át, valamint, hogyan befolyásolják ezt a különböző személyiségtípusok. Ahogyan említette, nem látók között ugyanúgy vannak vizuális és nem vizuális típusok, mint látók között - egyesek szóbeli közlés alapján bizonyos dolgokat ugyanúgy könnyen el tudnak képzelni és meg tudnak érteni, míg mások kevéssé. Hasonló összefüggést említett a művészetek iránti fogékonyság terén is. A témával kapcsolatban Kroll Zsuzsa a jelenlevőkkel beszélgetést kezdeményezett, amellyel a konferencia barátságos és személyes hangvételben zárult.

Személy szerint a konferenciát kiemelten tartalmasnak és hasznosnak ítélem meg, sokat tanulhattunk a nap folyamán. Előadóként és kiállítóként jelen lenni pedig külön nagy megtiszteltetés volt számomra.

A Kézzelfogható Művészet Mindenkinek kiállítás 2013. május 26-ig a Szépművészeti Múzeum nyitva tartási idejében látogatható. A képzőművészek, iparművészek és fogyatékkal élő alkotók műveiből rendezett tárlaton lehetőség van arra is, hogy látók bekötött szemmel, látássérült személyek vezetésével a tapintás útján tapasztalják meg az alkotásokat. A kiállítás különleges élmény látóknak és nem látóknak egyaránt - meglátogatását csak ajánlani tudom!

Kiállítók: Ágoston István, Balvinszky Orsolya, Dr. Rácz J.Zoltán, Fusz György, Jovány Barbara, Kecskés Krisztina, Kelemen Tímea, Kimlei Gábor, Kiss Attila, Kövér Annamária, Kukli Albert, Lukács Temmel Magdolna, M.Gémes Katalin, Magony Zsuzsanna, Magyar Judit Mária, Markolt György, Pap Gábor, Papakosztandi Mária, Pázmándi Antal, Rejka Erika, Szabó Edit, Szemereki Teréz, Szombati Panni, Terebessy László, Tompa László, Vágó Szilvia, Zámbó Attila, Bárczi Gusztáv Készségfejlesztő speciális Szakiskola (Noé bárkája): Bandúr Kata, Erdei Gábor, Farkas Tímea, Helfrich Tamás, Szalay Anna, Hiller Dávid, Huszárik Petra, Kádár Édua, Nitsch Norbert, Prószéky Anna, Szabó József, Szirmai Ádám
.


A rendezvény főszervezője a Kézzelfogható Alapítvány.

www.kezzelfoghato.hu
info@kezzelfoghato.hu

Cím: 1205 Budapest, Nyáry Pál u. 9.
Telefon: 0620-2840-822
Bankszámlaszám: 11714051-20000370
Adószám: 180 18143-1-43

Kézzelfogható művészet mindenkinek - ingyenesen látogatható kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Az Európai Esélyegyenlőségi Naphoz kapcsolódva a Kézzelfogható Alapítvány "Kézzelfogható művészet mindenkinek " címmel kiállítást és konferenciát szervez a Szépművészeti Múzeumban.

Kézzelfogható Művészet Mindenkinek, Szépművészeti Múzeum, 2013


A kiállításon kortárs képzőművészek és iparművészek alkotásai, tematikus művei, valamint látás-, hallássérült, illetve értelmi sérült alkotók művei tekinthetőek és tapinthatóak meg 2013. május 2-26-ig.

A 2013. május 2-án 15 órakor kezdődő megnyitó során a SVOE (Siketvakok Országos Egyesülete) tagjai jelnyelven, Agárdi Szilvia közreműködésével adják elő a „Kell egy jó barát!” című dalt. Svinget adnak elő a Hallássérültek Tanintézetének tanulói. Hallható lesz egy népzenei műsor látássérült fiatalok előadásában, a Parafónia zenekar előadása, valamint Huszka Zoltán zongorázik majd.

A kiállítást a rendezvény házigazdája, Sándor Erzsi újságíró nyitja meg. Jelnyelvi tolmács: Győrffi Ildikó. A megnyitón és a kiállítás nyitva tartásának ideje alatt önkéntes tárlatvezetők kísérik a látogatókat. A rendezvény fővédnöke Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára. A rendezvényhez kapcsolódó rádióriport – melyben a kiállításon szereplő alkotásomat is említik –  itt hallgatható meg.


Vágó Szilvia: TactiLane • Tapintáson alapuló, kikapcsolódást szolgáló tárgy vakok számára, Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, 2011

TactiLane • Barangold körül! Tapintáson alapuló, kikapcsolódást szolgáló tárgy vakok számára
Homokfúvott, mázas Limoges-i porcelán, Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, 2011Kiállítóként a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj keretén belül, a Kézzelfogható Alapítvány közreműködésével létrehozott TactiLane kollekciót mutatom be, majd a konferencián is beszélek róla.

A TactiLane egy olyan – vakok számára tervezett – organikus, interaktivitást kínáló, tenyérben vagy két kézben forgatva megismerhető, felfedezhető tárgyak csoportja, melyeken meghatározott vonalrendszer vezeti körbe a kezet. A sima porcelánfelület tapintását homokfúvással kialakított, eltérő magasságú-mélységű, mázas-mázatlan felületek bontják meg, ezek szolgálnak a taktilis séta útvonalául.

A kollekció darabjai habitustól és pillanatnyi hangulattól függően használhatóak játékként, megoldandó feladatként, vagy rekreációs-relaxációs célra, egyszerű lazításra egy fáradt nap után. A sekélyebb és/vagy bonyolult mintájú darabok nagyobb odafigyelést és elmélyülést igényelnek, így ezek a koncentráció fejlesztésére, kitartás ösztönzésére és gyakorlására, a tapintás fejlesztésére alkalmasak; a mélyebb (könnyebben kitapintható) és/vagy egyszerűbb minták szolgálhatnak a kikapcsolódás eszközéül. Látó is használhatja, behunyt vagy nyitott szemekkel, rekreációs célra. A tárolást elősegítendő a TactiLane tárgyakhoz fa talapzat is tartozik, ami használaton kívül a stabilitást biztosít, egyben ki is emeli a formákat.

A kiállításhoz kapcsolódó konferencia – melyen művészek, gyógypedagógusok és maguk a sérült alkotók tanácskoznak a sérültek művészetekkel való kapcsolatáról, különös tekintettel a tapintható művészetre – május 3-án, pénteken 9 és 17.30 óra között kerül megrendezésre.


A konferencia programja:

09.00-09.30 Regisztráció, a konferencia megnyitása
09:30-10.00 Dr. Csocsán Emmy: Párbeszéd a művészetek segítségével
10.00-10.30 Vágó Szilvia: Tapintáson alapuló, kikapcsolódást szolgáló tárgy tervezése és kivitelezése
10.30–10.45 Prónay Bea: Milyen akadályokba ütközik az egyenlő esélyű hozzáférés?
10.45–11.15 Kerekasztal beszélgetés az előadókkal

11.15-11.45 Szünet

11.45-12.15 Dr. Bartos Zoltán: Egy kiállítás tervezése tapintható formában
12.15–12.45 Cecile
Ranise: Akadálymentesítés a múzeumokban
12.45–13.15 Kerekasztal beszélgetés az előadókkal

13.15–14.15 Szünet

14.15-15.00 Pandula András: Akdálymentesítés
15.00–15.20 90 decibel
15.20–15.40 Kroll Zsuzsa: A kézen fogott pillanat
15.40–16.10 Kerekasztal beszélgetés az előadókkal

2013. május 4-én szombaton 10 és 12.30 óra között alkotási lehetőség lesz különböző technikák
felhasználásával, a látogatók közreműködésével.

Színes papírokból hajtogatás: Jovány Barbara
Pille palackokból ragasztás: Szakál Dezdemóna
Apró csiszolt üvegek agyagba nyomása, majd archiválása rogyasztással: Ónódi Ágnes
Különböző formájú tészták felfűzése: Terjék Annamária
Palack tetőkből képkeret ragasztása, ebbe gyűrt papírból kép tervezése
Agyagba nyomott nyom: Szentgáli Kinga


A rendezvény főszervezője a Kézzelfogható Alapítvány.

www.kezzelfoghato.hu
info@kezzelfoghato.hu

Cím: 1205 Budapest, Nyáry Pál u. 9.
Telefon: 0620-2840-822
Bankszámlaszám: 11714051-20000370
Adószám: 180 18143-1-43

Via logóval ellátott porcelánok

Ezentúl új márkajelzéssel, "Vágó Szilvia • via handmade fine porcelain" felirattal, via logóval és aláírásommal jelölöm porcelán alkotásaimat. A márkajelzés fontosságáról nem merülhet fel kétség, technológiailag azonban kérdések vetődhetnek fel a nem szakmabeli szemlélőben.

A jelzések úgynevezett matrica felvitelével és dekorégetéssel készülnek el. A matricázás a szokványos dekorálási eljárások közé tartozik. A porcelán matrica porcelánfestékből és annak felvitelét elősegítő hordozó anyagból (matricalakkból), valamint matricapapírból áll. Előkészítéskor a porcelánfestéket a kívánt minta szerint szitanyomással viszik fel a matricapapírra, majd száradás után matricalakkal vonják be a felületet. Ez a matrica áll a keramikus rendelkezésére.

Matricázásnál fontos, hogy tiszta közegben dolgozzunk. A por elszennyezi a matricákat és égetés után hibát okoz a felületen. A takarosságra kevéssé hajlamos alkotóknak ezért érdemes legalább ilyenkor nagytakarítást végezniük műhelyükben :)


A művelet lépései a következőek:vago_szilvia_logo2
1. Kivágom az egy munkafolyamat alatt felhasználni kívánt matricákat.


vago_szilvia_logo3
2. A kivágott matricákat egyesével, közvetlenül a felhasználás előtt kis időre tiszta, langyos vízbe teszem. Ez elősegíti a matrica leválását a matricapapírról.


vago_szilvia_logo4
3. Kiemelem a matricát a vízből és lecsöpögtetem róla a felesleges vizet.


vago_szilvia_logo5_3
4. A matricát óvatosan átcsúsztatom a matricapapírról a tárgy előzőleg gondosan megtisztított felületére. Figyelek arra, hogy helyreigazítás közben a matrica ne gyűrődjön és a rajta levő minta ne deformálódjon el.


vago_szilvia_logo7_3
5. Gumi lehúzóval kiszorítom a tárgy és a matrica közé szorult apró légbuborékokat és vizet. Ezek megakadályoznák a matrica (tehát a porcelánfesték) érintkezését a tárgy felületével, ami égetés során hibát (a minta egy részének hiányát) okozná.


vago_szilvia_logo8
6. Így néz ki a felvitt matrica égetés előtt. Az égetést szabad felfűtéssel, 800-820°C-on, 30 perc hőntartással végzem.


vago_szilvia_logo9_2
7. Égetés során a matricalakk elillan, a porcelánfesték pedig beépül a mázba és tartós kötést alakít ki vele. A végeredmény így lesz kopásálló, a mosogatással és külső mechanikai hatásokkal szemben ellenálló. A tárgy pedig mindörökké magán hordozza minőségjelző védjegyét.